Numismatiikan suhdannebarometri

Yleistä tietoa numismatiikasta.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Wiiksi
Viestit: 505
Liittynyt: 03 Heinä 2007 16:27
Paikkakunta: Turku

Numismatiikan suhdannebarometri

Viesti Kirjoittaja Wiiksi »

Olisi mukava kuulla eri keräilijöiden ajatuksia nykyvireestä keräilymarkkinoilla, ostajan ja/tai myyjän näkökulmasta. Itse keräilen ulkomaisten kolikoiden tyyppikokoelmia ja myyn säännöllisesti hankkimieni erien mukana tulleita melko tavallisia ulkolaisia peruskolikoita kilorahana eteenpäin sekä satunnaisemmin yleisiä juhlarahoja ja seteleitä yksittäin. Kauppapaikkoina käytän kotimaisia palveluja, Tori.fi:tä ja Huuto.netiä.

Jos vertaan tilannetta vaikka vuosikymmenen vaihteeseen, niin peruskaman menekki on huonontunut merkittävästi. Ulkolaisesta kilorahasta sai ennen melkein aina yli kympin kilo, nyt useampi kohde on mennyt Huudossa alle puolella tuosta minulla ja muilla myyjillä. Useamman euron arvoiset kolikot/setelit eivät välttämättä saa esim. 10 sentin lähtöhinnalla lainkaan huutoja. Ennen uskalsi laittaa matalan lähdön kohteille, kun tiesi että se vaan innostaa porukkaa huutelemaan. Vitosen juhlarahoja sekä ulkolaisia euromääräisiä saa myydä alle nimellisarvoon, jos mielii kiinnostusta.

Mistä tämä sitten johtuu? Ehkä aloittelijoita (jotka ostavat peruskamaa) on vähemmän, eurobuumi on rauhoittunut ja saatavuus on parantunut, kun monet ostavat kohteita suoraan ulkolaisilta kauppapaikoilta.

Ovatko muut huomanneet omissa keräilyalueissaan samaa, että kohteiden menekissä ja hintatasossa olisi tapahtunut muutoksia? Yleensähän hyvät kohteet nostavat arvoaan, mutta ennen sentään peruskamastakin pääsi nopsaan eroon ok hintatasolla.
Ei rahaa joka ei olisi katsomisen arvoinen
Avatar
Coin
Viestit: 498
Liittynyt: 22 Tammi 2006 22:35
Paikkakunta: Rauma

Re: Numismatiikan suhdannebarometri

Viesti Kirjoittaja Coin »

Itsekkin olen enemmän viime aikoina kerännyt eurokolikoita sekä muita ulkomaan kolikoita. Samalla tavalla pyrin ulkomaan kokoelmiani kartuttamaan, ostamalla eriä ja myymällä ylimääräiset pois. Ei vaan tahdo kauppa käydä täälläkään. Itsellä on kaapeissa runsaasti 0,50-5 euron kohteita, kilotavaraa yms. mutta ei vain kiinnosta lähteä myymään jos 50 kohteesta saa kolme myytyä. Lisäksi huuto.netin prosenttisysteemit ns. ammattimyyjille on aika kovat jos myy erikoiskakkosiakin. Kun siitä nimellisarvostakin joutuu maksamaan eikä ilmeisesti ole hyväksyttävää pyytää kohteen hinta+nimellisarvo+pk:t ostajalta. Lisäksi ilmoituksen jättö on nykyisellään melko työlästä huuto.netissä.

Mutta on tässä jotain hyvääkin, eriä saa tosiaan hieman halvemmalla nykyisin.
Raha maailmaa pyörittää... Ja minä rahaa...
Avatar
-JJH-
Viestit: 149
Liittynyt: 18 Marras 2006 20:08
Paikkakunta: Espoo

Re: Numismatiikan suhdannebarometri

Viesti Kirjoittaja -JJH- »

Itsekin kerään pääasiassa ei-Suomi kolikoita ja seteleitä, ja vaikka viime vuodet olenkin ollut suhteellisen passiivinen, niin ole kiinnittänyt huomiota että jotenkin ne "hullut ajat" ovat takanapäin. Vielä 5-7 vuotta sitten ulkomaisten kolikoiden haluttavuus ja myös hinnat tuntuivat olevan aivan eri tasolla, kuin nyt.

Esimerkiksi tuossa viitisen vuotta sitten tuntui olevan jonkinlainen piikki esim. Natsi-Saksan 5 Reichsmarkan kolikoiden hinnoissa, jolloin ihan peruskolikotkin nousivat suht herkästi 20 euron pintaan. Nyt hinnat on tulleet taas hieman alaspäin ja peruskauraa eli yleisiä lyöntimerkkejä irtoaa lähempänä 10 euron hintaa.

Toisaalta, mm. Neuvostoliiton setelit ovat nostaneet hintaansa suht tasaisesti. Silmät kannattaa pitää erityisesti auki vuoden 1924 50-kopeekan setelin kanssa ... ostin muistaakseni reipas viisi vuotta sitten ko. setelin 25 eurolla huuto.netistä. Viime viikolla venäläinen numismaatikko tarjosi minulle setelistä lähemmäs 500 euroa, vaikka kuntokin on vielä vähän heikohko!

-JJ-
pectus
Viestit: 24
Liittynyt: 18 Marras 2007 12:16

Re: Numismatiikan suhdannebarometri

Viesti Kirjoittaja pectus »

Moi, kyllä tuo 50 kopeks 1924 on niin harvinainen että se vissiin on jo huonokunntoisena sen 500€ ?
Vastaa Viestiin