Opi erottamaan käyvät osakekirjat!

Keskustelua osakekirjoista.

Valvoja: Moderaattorit

jpie
Viestit: 33
Liittynyt: 22 Helmi 2006 20:27
Paikkakunta: Berliini
Viesti:

Opi erottamaan käyvät osakekirjat!

Viesti Kirjoittaja jpie »

Osakekirjojen keräilyä halutaan edistää! Suurimpana esteenä on tiedon puuttuminen. Osakekirjakatalogi 2009 liitteineen antaa suuntaa keräilyosakekirjojen hinnoista, mutta yhdeksi suurimmista esteistä ovat muodostuneet ns. ”käyvät” osakekirjat. Myyjät pelkäävät myydä osakekirjojaan kun eivät tiedä mitä ovat myymässä ja tietämättömyyttään pelkäävät myyvänsä ”aarteita”.

Ongelmaa pahentavat amatöörimäiset lausahdukset lehdissä ”Älä myy käypiä osakekirjojasi” tai kullanhohtoisten mielikuvien rakentamiset miljoonien arvoisista Suomen Gummitehdas Oy:n osakekirjoista, joka muuten tunnetaan tarinana jo Baijerissa saakka. Ratkaisu ei ole rakentaa vajaan tiedon lähteitä vaan ihmisille pitää opettaa keinot, jolla ”käyvät” osakekirjat saadaan seulottua pois. Populististen ja amatöörimäisten ”sammakoiden” suusta päästämiset luovat markkinoille pelkoa ja estävät täysin uusien osakekirjojen tulemisen markkinoille.

Näin selvität osakekirjasta 99% varmuudella onko osakekirjasi ”käypä” ts. onko osakekirja voimassa tai saako sillä lääninhallituksesta rahaa:

Aivan perusjuttu on katsoa milloin osakekirja on päivätty. Mikäli päiväys on ennen vuotta 1946, tulee osakekirjassa olla punainen leimamerkin kaltainen merkki etusivulla. Yleensä yläreunassa, keskellä paperia. Merkin puuttuminen ei välttämättä tarkoita, että osakekirja ei ole käypä. Yleensä kyllä. Vuoden 1945 jälkeen painetuissa papereissa leimausmerkkiä ei tarvitse olla.

1) ETSITÄÄN VANHAT PÖRSSIYHTIÖT

katso osoitteesta http://www.osakekirja.fi löytyykö osakekirjaasi painettu yhtiön nimi listalta, jolloin saat lääninhallituksesta rahaa tai yhtiöstä uusia osakekirjoja. Osakekirja.fi:stä löytyy em. tiedot 1.10.2009 alkaen.

Jos yhtiön nimi ei löydy em. listalta, jatketaan etsintää.

2) ETSITÄÄN YHTIÖ YTJ:STÄ

Jotkut osakekirjat oikeuttavat edelleen omistukseen ei-listatuissa yhtiössä. Jotta osakekirjan saa rekisteröityä yhtiössä nimiinsä, tulee osakekirjan nykyhaltijalla olla ns. aukoton siirtoketju viimeisimmästä rekisteröidystä omistajasta. Eli esim. kauppakirjat / perunkirjat. Osakekirjaa ei tarvitse olla lueteltu perunkirjassa vaan perunkirjalla selvitetään ketkä ovat olleet pesän osakkaita ja että kaikki pesän osakkaat ovat kirjallisesti siirtäneet osakekirjan nykyiselle haltijalle.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa netissä mennä osoitteeseen http://www.ytj.fi . Se on Kaupparekisterin sekä Verohallinnon yllä pitämä palvelu, josta voi hakea nykyisiä ja vanhoja osakeyhtiöitä. Kirjoita hakukenttään yhtiön nimi niin kuin se on osakekirjaan kirjoitettu, valitse ”hae kaikki” ja paina ”hae”. HUOM! Tärkeää on valita ”hae kaikki”, muuten hakutulos on vajaa. Mikäli löydät yhtiön hakutuloksista, katso nimihistoriasta onko yhtiö toiminut osakekirjaan painetulla nimellä hetkellä jolloin osakekirja on kirjoitettu. Jos kyllä niin ota yhteys yhtiön vaihteeseen ja pyydä henkilölle joka tietää yhtiön osakekirjoista.

Ei-listattujen yhtiöiden käyville osakekirjoille on olemassa omat markkinansa kuin osakekirjakeräilijät. Osakekirja fi:n ostaa myös käypiä osakekirjoja, kannattaa pyytää tarjous eikä myydä automaattisesti suoraan yhtiön kautta.

3) EI LÖYDY YTJ:STÄ, ETSITÄÄN YHTIÖ KAUPPAREKISTERISTÄ

Jos et edellisen kohdan mukaisesti saanut yhtään hakutulosta ei peliä vielä ole menetetty. Seuraavaksi soita Kaupparekisterin neuvontaan puh 09 – 693 95 900. Kerro, että etsit tietoja yhtiöstä joka on toiminut osakekirjaan painettuna ajankohtana nimellä joka osakekirjaan on kirjoitettu. Kerro myös, että haluat tietoja mitä yhtiölle on tapahtunut, etenkin onko yhtiö fuusioitu johonkin toiseen yhtiöön.

Jos saat vastauksen, että yhtiö on fuusioitu toiseen yhtiöön, selvitä saamasi yhtiön nimi samalla tavalla kuin kohdassa 2) ja ota yhtiöön yhteyttä osakekirjan arvon selvittämiseksi.

Jos saat vastauksen, että yhtiön on poistettu poistomenettelyssä, osakekirjalla on vain keräilyarvoa.

Jos yhtiön kerrotaan lakanneen, kysy Kaupparekisteristä löytyykö lakkaamissyytä. Mikäli lakkaaminen on tapahtunut ennen vuotta 1980 vaaditaan erityistä tarkkuutta: vanhan osakeyhtiölain aikaan (ennen 1980) tapahtuneet fuusiovastikkeet saattavat vielä olla voimassa eli osakekirjalla saattaa saada vastaanottaneen yhtiön osakkeita tai rahaa. Nyt siis etsimme tarkasti onko lakkaaminen tapahtunut fuusion kautta. Jos Kaupparekisteri ei osaa antaa vastausta, pyydä yhtiön kaupparekisterinumero (kreknro) Valtionarkistoa varten.

3) LAKKAAMISSYY EI LÖYDY KAUPPAREKISTERISTÄ

Seuraava tarkistuspaikka on Kansallisarkisto Helsingin Kruunuhaassa, josta saat yhtiön paperit nähtäväksi kaupparekisterinumerolla. HUOM! Kansallisarkistoon tulee tehdä arkistopyyntö henkilökohtaisesti ja paperit tulee mennä katsomaan henkilökohtaisesti aikaisintaan seuraavana arkipäivänä.

Kansallisarkistossa olevista papereita löytyy maininta mikäli, yhtiö on fuusioitu toiseen yritykseen. Kun saat vastaanottaneen yhtiöt nimen, aloitat jälleen kohdasta 1.

Lisätietoja Kansallisarkiston toiminnasta http://www.narc.fi

4) ”GOOGLETA”

”Googlettaminen” saattaa myös auttaa. Kirjoita hakukriteeriksi yhtiön nimi juuri niin kuin se on yhtiön osakekirjassa. Ole tarkkana ajankohtien kanssa, koska yhtiöt ovat käyttäneet samaa nimeä eri vuosina ja kysymys on eri yhtiöistä. Yhtiön nimen sekä osakekirjan päiväyksen tulee sopia yhteen löytämäsi tietojen kanssa. Kun tiedoissa on osuma, ota yhteys yhtiöön ja selvitä minkä arvoinen osakkeen käypä arvo on.

Edellä mainituilla ohjeilla löytyy 99% varmuudella tietoa osakekirjan mahdollisesta käypyydestä. Salapoliisityötä siis tarvitaan, mutta joskus tulos saattaa olla vaivan arvoinen. Jos tarvitset apua etsinnässä niin voit myös lähettää minulle sähköpostia.

Muista kysyä osakekirjasi keräilyarvon useasta paikasta, ettet myy osakekirjojasi liian halvalla!