Sivu 1/1

Vanhojen osakekirjojen keräilyssä kyllä tapahtuu

Lähetetty: 30 Loka 2011 19:25
Kirjoittaja osaketieto
Foorumin tällä keskustelualueella on useita kuukausia ollut haudanhiljaista –- aiheetta, sillä osakekirjojen keräilyssä on kyllä viime aikoina tapahtunut merkittäviäkin asioita. Esimerkiksi kaikkein suurin suomalaisten osakekirjojen kokoelma on vaihtanut omistajaa. Se palasi Saksasta Suomeen. Nyt kokoelman paloittelu on alkanut, ja kohteiden myynti tulee varmaankin kestämään kauan.

Lisääntynyt tarjonta on hyvää harrastuksen kehitykselle ja alan markkinoille, jotka ovat kieltämättä saattaneet kärsiä harvinaisempien kohteiden pulasta. Kun lisäksi on tehty taas uusia hienoja piironkilöytöjä mielenkiintoisten vanhojen osakekirjojen hankintamahdollisuudet näyttävät lupaavilta. Nyt on siis hyvät edellytykset kokoelmansa täydentämiseen tai osakekirjakeräilijäksi ryhtymiseen, ja löydöt saa helposti myydyksi.

Re: Vanhojen osakekirjojen keräilyssä kyllä tapahtuu

Lähetetty: 30 Loka 2011 22:00
Kirjoittaja 21631429
No kysellään tässä, kun ei tuolta edellisellä kerralla tullut infoa.

Osaako aiheen aloittaja tai joku muu sanoa jotain seuraavasta osakekirjasta. Pitäisikö siinä olla leimamerkkejä kiinni? Itse kohtelin tuota kaltoin yksi päivä ja sain pienen repeämän laitaan, muutenhan tuo on vielä ainakin luettavassa kunnossa? Tosin vähän sen oloinen että muutaman kupin kahvia on imenyt itseensä :mrgreen:

Voisiko tästä olla jollekin keräilijälle iloa? Vai vaaditaanko näissäkin täydellisyyttä? Kuvasta sen verran, että mittasuhteet täysin erilaiset silmien edessä kuin näytöllä, eli ei ole leikattu tuon muotoiseksi vaan korkeutta löytyy enemmän.

Re: Vanhojen osakekirjojen keräilyssä kyllä tapahtuu

Lähetetty: 31 Loka 2011 07:18
Kirjoittaja osaketieto
Kysymyksessä on Leppävirran Höyrylaiva Oy:n vuoden 1913 annin osakekirjasta. Niitä tunnetaan myös vuosilta 1904, 1917 ja 1920 sekä 1962. Vuosi 1913 taitaa olla niistä vähemmän tavallinen, mutta yleisesti ottaen tämän varustamon osakekirjat eivät ole harvinaisia.

Valitettavasti kysyjän kappale on kokenut kovia. Osakekirjakohteista ei voi vaatia samanlaista täydellisyyttä kuin seteleistä (muuten jäisi melkein kokonaan ilman), eikä repeämäkään tee siitä kokoelmakelvottomaksi. Mutta tämä kohde lienee ollut vuosikymmeniä kosteassa kellarissa, minkä vuoksi paperi on muuttunut laikukan punertavaksi ja hauraaksi. Osakekirjan keskikentän ja sen ylä- ja alapuolien heikon, koristeellisen reunanauhan vaalea keltavihreä väri on samalla haalistunut. Oheisena kuva hyvästä kappaleesta.

Leimamerkkiä tässä osakekirjassa ei kuulu olla, sillä se pakko tuli vasta vuoden 1916 alusta. (Lue osakekirjojen leimaverotuksesta täältä: http://www.filatelia.fi/articles/leimamerkki.html .) Sen sijaan vuoden 1946 punainen arvopaperileimausmerkki (http://www.porssitieto.fi/osake/leimaus1946.html) puuttuu, sillä yhtiö toimi vielä 1980-luvulla. Vrt. liitekuvaa. Jos tarkkaan katsoo näkeekin kysyjän kohteessa ylhäällä keskellä heikon jäljen verolautakunnan pyöreästä mitätöintileiman kaaresta. Kosteus on liuottanut merkin pois.

Re: Vanhojen osakekirjojen keräilyssä kyllä tapahtuu

Lähetetty: 31 Loka 2011 11:34
Kirjoittaja 21631429
Kiitos hienosta vastauksesta. Pidänpä tästä eteenpäin tämänkin paperin hyvin säilytettynä. Vaikka ei ole rahallista eikä edes tunnearvoa niin noinkaan vanhaa, kohta satavuotiasta paperia kehtaa vintillä säilyttää laatikon pohjalla.