Kolikoiden säilytysajatelma + prototyyppi

Tietoa rahojen säilytys- sekä puhdistusmahdollisuuksista. Huomioi, että rahan puhdistus voi vahingoittaa rahaa ja näin myös alentaa sen arvoa!

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
-JJH-
Viestit: 149
Liittynyt: 18 Marras 2006 20:08
Paikkakunta: Espoo

Kolikoiden säilytysajatelma + prototyyppi

Viesti Kirjoittaja -JJH- »

Niin kuin osa on jo varmaan hoksannut, niin keräilen tuollaisia kiertäneiden käyttörahojen kokoelmaa, muutamasta maasta. Kolikoiden säilytys siten, että niitä voisi kolikoiden arvolle sopivalla tavalla myös tarpeen mukaan katsella / esitellä, se on ollut minulla harvinaisen hankalaa järjestää - perussettihän olisi 50x50 rahasilmät, joita tunkea sitten sopiviin 20 taskun välilehtiin. Tämä on muuten hyvä, mutta pohtiessani asiaa, huomasin että useassa tapauksessa tiety nimellisarvon kolikoita on jotenkin niin epätasainen määrä (esim. 63 kpl), joita ei saa mitenkään järkevästi jaettua tyylikkäästi 20 taskun välilehtiin tai edes pienempien 3,8x3,8 sentin kehysten kanssa sopiviin 30 taskun välilehtiin...aina jää jokunen ylitse typerän näköisesti. Ja jos olen rehellinen, niin minusta koko rahasilmä + välilehti -konseptina on mielikuvitukseton ja hirveän näköinen...

Pyörittelin eri vaihtoehtoja mielessäni ja lopulta keksin tee-se-itse keinon. Nettikin osasi avustaa siten, että löysin erilaisia arkistokelpoisia materiaaleja, joista ideaa voisi alkaa toteuttamaan. Tuumin, että jaan ajatelmani täälläkin, ihan vaikka kritiikin ja lisäkehittely-ideoiden saamiseksi:

- ensiksi avasin tekstinkäsittelyn ja rääpäisin pikapikaa jonkinlaisen layoutin eli suunnittelin kolikoille paikat ja heittelin hieman tekstiä mukaan. Valitettavasti printterini on vain musta-valko -mallia, niin nuo Italian liput jäi pöljän näköisiksi. Tämän jälkeen otin pienoismallipöydältäni terävän "kirurginveitsen" ja pyöräyttelin kolikoiden paikat paperista auki. Pistin kaksi paperia päällekkäin, niin sain kerralla sekä etupuolen, että takapuolen paperiin reiät samoihin kohtiin. Sitten otin normaali ruutupaperilehtion takakansipahvin (n. 1mm paksu) ja pyöräyttelin samaisella veitsellä myös siihen reiät, papereiden kanssa kohdat katsomalla.

- ensin takapuoli: leikkasin muovikalvosta muutaman suikaleen ja sijoittelin pahvin päälle, reikien päälle. Muovi ulottui noin 1cm reikien reunoista ulospäin. Sitten levitin liimaa muovien, että reunojen ympärille ja painoin taustapaperin paikalleen.

- lämiskä toisinpäin ja sama toistetaan - paitsi että yläpuolen muovisuikaleet saavat tulla oikeasta laidasta ylitse. Sitten taas liimaa muovien ja pahvin reunojen ympärille ja päälipaperi paikalleen. Paksu kirja päälle painoksi ja odottelua.

Kun liima oli kuivunut, oli aika testata. Kehitelmä tuntuu toiminva, sillä yläpuolen ylipitkät muovisuikaleet voi nyt vetää oikealle, sivuun, laittaa kolikot "silmiin" ja ujutta muovin takaisin paikalleen. Eli hain kasan Italian 20 Centesimin kolikoita ja ujuttelin paikalleen. Hökötys toimi kuin junan vessa ja jopa näytti aika hyvältä, kun pistin lehden kansioon.

Tämä on vain proto, jos tämä ei saa ihan täydellistä tyrmäystä osakseen, niin tarkoitus olisi sekä pahvin, että papereiden osalta valita arkisto/museokelpoista tavaraa (kansi- ja takapuolen paperit ehkä paksumpaa, esmes kartonkia). Muoviksi tuumin laadukkaissa rahasilmissäkin käytettyä Mylar D -kalvoa, jota on suht simppelisti saatavissa eri paksuuksia. Liimaksi voisi soveltua jokin happovapaa litku? Ainut ongelma on enää se, millä noita reikiä saisi helposti tehtyä - nimittäin itse veitsen kanssa nävertäen tuosta tulee väkisin sokeain käsityötä. Reikärauta olisi kova sana, mutta niitä tarvitsisi löytää juuri oikeita halkaisijoita ja pikalaskennalla noin 20 eri kokoa...

Alla pari kuvaa prototyypistä:

Kuva
Yleiskuva prototyyppi-sivusta. Kuvassa muuten näkyy aika hyvin, miten liima ympäroi kolikkorivejä kolmelta suunnalta, muodostaen taskun, jossa muovikalvo pääsee liukumaan.

Kuva
Lähikuva - vuoden 1909 kolikon puolivälissä näkyy kuvassakin pystysuuntainen "raita", joka on siis muovikalvon reuna.
Tarkoitus siis demota vain tuota ajatukseni toimintaa.

-JJ-
Avatar
rupla
Viestit: 526
Liittynyt: 30 Huhti 2007 13:31
Paikkakunta: satakunta

Re: Kolikoiden säilytysajatelma + prototyyppi

Viesti Kirjoittaja rupla »

Täytyy sanoa että pirun komia on ja näyttää mielestäni varsin toimivalta :wink:

Itsekin voisin tehdä esim baltian maille(aika vähän kolikoita) tuollaiset sivut.Luultavasti menee kyllä hermot ennenkuin saan mitään aikaan :D
Ostan Venäläisiä rahoja.TARJOA!!!
Avatar
Wiiksi
Viestit: 505
Liittynyt: 03 Heinä 2007 16:27
Paikkakunta: Turku

Re: Kolikoiden säilytysajatelma + prototyyppi

Viesti Kirjoittaja Wiiksi »

Idea on juurikin oikeansuuntainen - näin kokoelmaa on myös kivempi ja havainnollisempi näyttää ei-numismaatikoille (ehkä selvitään myös ilman haukotuksia). Mm. Danscolla on lähinnä jenkkipuolelle joitain virityksiä, mutta sinun on kyllä hienoin:

http://www.danscoalbumstore.com/dansco- ... 0_112.html
Ei rahaa joka ei olisi katsomisen arvoinen
Avatar
-JJH-
Viestit: 149
Liittynyt: 18 Marras 2006 20:08
Paikkakunta: Espoo

Re: Kolikoiden säilytysajatelma + prototyyppi

Viesti Kirjoittaja -JJH- »

Jep, tämä oli vähän ajatuksena, että kokoelma olisi paljon esiteltävämmässä muodossa näin. Etenkin, mikäli vielä kunkin kolikkosivun vireen pistää tieto- ja historiikkisivua kaveriksi.

-JJ-
Vastaa Viestiin