Vanhojen rahojen läpikäyminen

Tietoa rahojen säilytys- sekä puhdistusmahdollisuuksista. Huomioi, että rahan puhdistus voi vahingoittaa rahaa ja näin myös alentaa sen arvoa!

Valvoja: Moderaattorit

Dime
Viestit: 1
Liittynyt: 14 Heinä 2012 11:07

Vanhojen rahojen läpikäyminen

Viesti Kirjoittaja Dime »

Olen käymässä vanhoja rahojani läpi, jotka ovat olleet lähinnä samassa muovipussissa sekaisin. Tähän liittyen voisi ensiksi kysyä, onko kolikoiden arvo laskenut miten paljon kun kolikoita ei ole säilötty mitenkään järkevästi? Olen joidenkin rahojen arvoja tutkinut netistä ja jotkin kolikot ovat olleet vajaan 20 euron arvoisia, mutta onko tuo huono säilytys pudottanu miten paljon arvoa? Kuntohan vaikuttaa arvoon, mutta näin maallikkona on paha sanoa minkälainen on hyvä kuntoinen ja mikä ei. Mutta voiko kolikoilla olla vielä arvoa vai onko arvo todennäköisesti lähellä nollaa?

Meinasin käydä kolikot läpi ja olisi kiva laittaa ne sitä mukaan johonkin kansioon järjestykseen. Ajattelin, että turhaan ne kaapissa pyörivät kun kukaan ei ole niistä kiinnostunut, joten voisin myydä ne pois. Onko väliä miten ne säilön jos myyn ne kohta pois?

Onko kolikoita järkevä puhdistaa? Mielelläni kyllä puhdistaisin kolikot, mutta onko se miten riskaapelia? Itselläni on mm. jonkinlainen olympiarahasarja (useampi kolikko) kotelossa jonka kantta on avattu muutaman kerran, kolikot ovat kosketeltavissa. Nämä ovat hieman tummuneet, kannattaako puhdistaa? Katsoin arvoksi yli 150 euroa, joten ei viitsisi laskea arvoa puhdistamalla omatoimisesti, jos se ei kannatakkaan.

Kyselen tässä nyt samalla useampia kysymyksiä. Jos esim. em. olympiarahasarja on myynnissä netissä päälle 150 eurolla, niin saako todellisuudessa miten helposti tuolle ostajan? Vai onko todennäköisempää että saan rahoista esim. puolet netistä katsotusta arvosta?

Itselläni olisi kohta hieman ylimääräistä aikaa, sen takia mietin tätä projektia. Ajattelin että voisi olla mukava puhdistaa kolikot ja laittaa ne järjestykseen ja kun kolikot ovat hienosti kansiossa(?) järjestyksessä niin voisi katsoa onko joku kiinnostunut kolikoista kenelle ne voisi myydä. Onko ylipäätänsä mahdollista että kukaan olisi kiinnostunut ostamaan kaikkea kerralla? Olin lukevinani että kilosta vanhoja rahoja voisi muutaman euron saada? Onko siis toisaalta mitään järkeä laittaa kolikoita järjestykseen, muuta kuin omaksi huviksi jos myyn ne pois :) joten olisiko tässä tapauksessa mikä paras tapa säilyttää rahat?

Ideana ei ole rikastua rahoilla, mutta mieluummin laitan ne kiertoon jos joku niistä on oikeasti kiinnostunut. Olen miettinyt jo vuosia mitä vanhoilla rahoilla voisi tehdä kun kukaan perheessä/lähipiirissä ei ole kiinnostunut ja lopulta päädyin tutkimaan nettiä ja löytyi tämä sivusto, joten kiitos jos jaksatte vastailla kysymyksiini!
Avatar
jpk
Viestit: 84
Liittynyt: 22 Syys 2011 10:46

Re: Vanhojen rahojen läpikäyminen

Viesti Kirjoittaja jpk »

Vastaan johinkin kysymyksiin.
1. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESESSA PUHDISTA MITÄÄN KOLIKKOA(teet ne arvottomaksi)
2 Valitettavasti kolikoiden arvo laskee väärin säilytettynä kolhut , kupari , hopea yhdessä, muovi voi vaikuttaa jne...
3 Kolikon kunto on aika helppo arvioida olet kuitenkin nähnyt uuden kolikon se on kaunis ja selkeä kuvioiltaan, mitä kuluneempi se on sen kuntoluokka on alempi. Esim uusi eurokolikko voi olla kiiltävä ja kulumaton sama pätee markkoihin.
4 Myynti on erillinen tapahtuma, mikäli ehdottomasti haluat niista eroon taitaa netin huutopalstat olla paras paikka tai tämä foorumi, näillä ammatilaisilla rahakauppiailla on kolikoita kilokaupalla eivätkä maksa juuri mitään ellei joukossa ole helmiä, ainahan voi yrittää vaihtaa.
5 Olympiarahasarjasta on vaikea sanoa kun et maininnut mitkä olympialaiset.
6. Mieti kuitenkin mahdoillisuutta , että hankit rahasilmiä, kansion ja niittarin ja innostut palasta Suomen historiaa!!!!!!!!!!!
vileda
Viestit: 1042
Liittynyt: 23 Maalis 2006 14:38
Paikkakunta: Oulu

Re: Vanhojen rahojen läpikäyminen

Viesti Kirjoittaja vileda »

Jos kolikot ovat jo valmiiksi huonokuntoisia ja likaisia, ei niiden säilyttäminen samassa pussissa juurikaan arvoon vaikuta - riippuu toki, miten pussia on sitten käsitelty. Sen sijaan, jos kolikot on olleet pussiin laitettaessa loistokuntoisia ja kiiltäviä, on niiden arvo varmasti laskenut. Muuten samoilla linjoilla jpk:n kanssa.

Jos tosiaan myydä aiot, kannattaa erästä etsiä arvokkaimmat kolikot ja myydä ne erikseen, loput lienee parempi myydä yhdessä erässä. Riippuu toki, miten paljon viitsii vaivaa nähdä. Kirjastosta löytynee rahaluetteloita, joiden perusteella voi arvioida rahojen arvoa. Luetteloissa on myös lyhyet kuvaukset kuntoluokista, kuvallisissa myös kuvia. Jos huuto.netistä etsii, kannattaa etsiä vain myytyjä kohteita, jotta saa parhaan kuvan rahan arvosta.
"Rahaa on kuin roskaa ja roska ei lopu koskaan..."

-> #numismaatikot @ IRCNet <-
Vastaa Viestiin