Kirjallinen kysymys eduskunnassa käyttörahoista

Ajankohtaisia ilmoituksia.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
teemu
Viestit: 460
Liittynyt: 18 Maalis 2005 07:49
Paikkakunta: KULHO
Viesti:

Kirjallinen kysymys eduskunnassa käyttörahoista

Viesti Kirjoittaja teemu »

Kirjallinen kysymys käyttörahojen arvonlisämenettelystä

Rääkkyläläinen kansanedustaja ja numismaatikko Kari Kulmala (ps) ihmettelee eduskunnalle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä; miten on mahdollista, että Suomi ainoana EU-maana perii arvonlisäveroa käyttörahasta ja miksi käyttörahaa koskeva 59§ on maakunnallisesti niin tulkinnanvarainen?

Suomen Pankki on vastannut käyttörahojen riittävyydestä Valtiovarainministeriön toimeksiannosta Suomessa ja antanut Suomen Rahapajalle tehtäväksi eri asetuksilla valmistaa käyttörahoja 1860 luvulta lähtien Suomen Pankille. Suomen Pankki on vastaavasti kansalaisille jakelussaan käyttänyt liikepankkeja ja pankkeja vuoteen 2013 asti.

Suomessa ei ole ollut vuoden 2013 jälkeen nimellishintaisia normaaleja 1 sentistä 2 euroon käyttörahoja vaikka niitä on valmistettu ja jaettu samanlaisissa raharullissa. Vastaavasti 2 euron ”erikoiskakkoset” kuuluivat vielä ALV 59 § lain piiriin, kuten kaikki aikaisemmin 2013 olleet käyttörahat. Mutta nyt vuoden 2016 alusta ne ovat verollisia eli käytännössä nimellishintainen ja käyttöarvoltaan oleva 2 euron kolikko onkin Suomessa 2,48 euroa + toimitus ja postikulut. Vastaavasti muissa EU-alueiden euroa käyttävissä maissa 2 euron ”erikoiskakkosta” saa ostaa keskuspankeilta nimellishintaan raharullittain. Tällainen toiminta ei ole millään tavoin tasapuolista, Kulmala harmittelee.

Arvonlisäverolain 59 §:n mukaan käyvän maksuvälineen myynti nimellisarvoonsa on verotonta lukuun ottamatta sellaisia kolikoita, joiden myyntihinta määräytyy niiden keräily- tai metalliarvon perusteella. Keräily on yksilöllistä ja monesti henkilö kerää rahojen lisäksi useita muitakin kohteita. Suomessa ja EU-alueella on erityisesti nuoria keräilijöitä, jotka haluavat kerätä eri maiden euroja talteen. Numismatiikka voi olla harrastus tai jopa ammatti. Keräilijä voi ottaa rahan talteen hyvin monesta eri syystä. Euroopan Keskuspankin (EKP) mukaan 2 euron erikoisrahat ovat käypiä maksuvälineitä kaikkialla euroa maksuvälineenä käyttävissä maissa. Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa EU- alueen maissa erikoisrahoja saa ostaa nimellishintaan, miksi ei siis myös Suomessa, Kulmala kysyy.

Suomen Rahapaja Oy muutti vuoden 2016 alusta ALV 59 § mukaisesti aikaisemmin nimellisarvoon myytyjen 2 euron erikoisrahojen arvonlisäveromenettelyä. Suomen Rahapajan perustelu ALV verolle on, että arvonlisäverovelvolliselle kauppiaalle eli ostajalle vero on vähennyskelpoista. Edellä mainittujen rahojen nettohinta säilyy ennallaan ja tämän lisäksi Suomen Rahapaja lisää reilun toimitusmaksun verraten edelliseen jakeluun eli liikepankkien kustannukseen. Tämän ALV-veromäärittelyn tekee vielä ihmeellisemmäksi se, että lähes samaan aikaan rahahuollon kautta lasketaan samaa rahaa kiertoon samoissa raharullissa nimellishintaan.

Numismaatikkona ihmettelen suuresti miten tällainen toiminta voi olla Suomessa mahdollista? Senkin vuoksi tämä kirjallinen kysymys eduskunnassa on tarkoituksenmukainen ja ajankohtainen, Kulmala toteaa tiedotteen lopuksi.
Mani kauppaa 24/7 www.finmani.fi
pectus
Viestit: 24
Liittynyt: 18 Marras 2007 12:16

Re: Kirjallinen kysymys eduskunnassa käyttörahoista

Viesti Kirjoittaja pectus »

Onko tästä saatu jotain vastausta ?
JaniO
Viestit: 437
Liittynyt: 19 Touko 2010 19:02

Re: Kirjallinen kysymys eduskunnassa käyttörahoista

Viesti Kirjoittaja JaniO »

On kyllä. Lyhyesti sanottuna keräilyrahat kuuluvat verotuksen piiriin, eikä muutosta siksi tule.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysym ... 9+2016.pdf
Vastaa Viestiin