Onko kellään tarkempia tietoja kuvan mitalista?
Antti Kuusiston Kunniamerki 1939-45 -vihkosessa on ainakin maininta mitalista. "114 Lapin evakko muistomitali".
Entäpä millainen on em. vihkosessa mainittu "78 ErP 18:n muistoristi"?
Lapin evakkomuistomitali perustettiin 1992 Lapin sodan(1944-1945) evakkojen muistoksi. Sen oli oikeutettu lunastamaan kaikki evakkomatkalla olleet sekä matkalla syntyneet henkilöt. Mitali voitiin myöntää myös henkilöille, jotka eivät enää palanneet Lappiin.
Mitalin suunnitteli ranualainen kuvanveistäjä Erkki Salmela ja valmisti Pellon MT-tehdas oy. Lyöntierän kerrottiin aluksi olleen 1000 kappaletta, mutta mahdollisesti se oli vain puolet tuosta. Alkuperäisen huonolaatuisen nauhan valmisti Lahden Kutomo. Myöhemmin mitalissa oli parempi nauha. Mitalia jakoi Lapin Nuorisotoiminnan Tuki ry:n Evakkomuistomitalitoimikunta ja saadut varat jaettiin Lapissa toimiville nuorisojärjestöille. Lunastushinta mitalille oli aikoinaan 130 markkaa.
Mitalihakemusten loppuessa loput mitalit vietiin metallikeräykseen. Mitalin menekki ei ollut aivan sitä mitä toivottiin, mutta nuorisotoiminnalle saatiin kuitenkin kerättyä hyvä summa avustusrahaa.
ErP18 muistoristi. Minulla on valokuva rististä, mutta kuva ei löydy tähän hätään. Muistikuvan mukaan musta kantorenkaalla varustettu leveäsakarainen yrjön risti, jonka keskella seppele jonka sisällä lyhenne ErP 18. Metalliosat hopean väriset. Valokuva otettu aikoinaan Tillanderin mallitaulusta.
ErP18. Samannäköinen kuin Soinisen listassa (no 162), mutta suurempikokoinen ja nauharenkaalla varustettu. Sitä, onko näitä suurempikokoisia valmistettu jaettavaksi vai onko pelkkä mallikappale, en tiedä.
Asiasta on myös kirjoittanut Allonen-Nykänen Talvisodan asevelimerkit kirjassa, s.116. Katso myös sieltä.
tuomas kirjoitti: ↑20 Huhti 2020 11:53
Asiasta on myös kirjoittanut Allonen-Nykänen Talvisodan asevelimerkit kirjassa, s.116. Katso myös sieltä.
Mulle tulikin tuosta kuvaksesta mieleen, että olen sellaisen nänhyt mutta en heti osannut yhdistää.
Vielä muutama muu lisätietoa kaipaava merkki, joista en ole löytänyt mitään (tai vielä etsinyt).
7. SOTASAIRAALA - RAUMA 1941 (mitali)
Perustettu jo jatkosodan aikana. Mitään tietoja en ole löytänyt.
SOMERI-muistomitali
Mitalia lienee ainakin jaettu Somerin taistelun 50-vuotisjuhlan yhteydessä.
Rannikkojääkärissä no 2/1992 voisi olla lisätietoa. Mulla on hatara muistikuva, että olisin nähnyt jonkin ohjevihkosen/myöntökirjan joskus?
Suomen Kaartin muistomitali
Onko tarkempaa tietoa?
Ja näihin varmaankin Tuomas osaa vastata
Torjuntavoittoristi
Valmistettiinko yhtään varsinaista kappaletta?
Suomalaisten Viron vapaaehtoisten sotilaskouluttajien muistoristi
Koska tätä on jaettu, kuinka monta, kenelle ja kenen toimesta? ks. Keräilijän maailma s. 207 (A. Kuusisto)
7. Sotasairaalan muistomitali. Perustettu 1941, joissakin lähteissä mainitaan jaetun jo syksyllä 1941, mutta jako lienee tapahtunut vasta 1942. Lyöty todennäköisesti Tillander/Kunniamerkkitehdas, vaikka eräs lähde kertoo Wiinamäen kultasepänliikkeen Raumalla tekijäksi. Uuisintalyönti tehtiin 1993 niille, jotka eivät mitalia olleet aiemmin saaneet. Mitalia on jaettu sekä sairaalan henkilökunnalle että potilaille. Uusintalyönnin määrä 50-60 kpl, eri lähteissä eri tiedot. Mitalista kirjoitettu mm. Ase-lehdessä 2/1997 ja Numismaatikossa 5/2006.
SOMERI. Valokuvani mukaan olisin nähnyt mitalin erään keräilijän seinällä jo 1980-luvulla. Mitaleja lienee valmistettu pari erää, sillä nauhan laadussa on eroja.
Suomen Kaartin muistomitali. Vuonna 1952 perustettiin se musta/oranssi/musta/oranssi/musta nauhainen mitali. Jaettiin vasta 1953 keväällä kaartin muistojuhlassa. Jaettiin vanhoille kaartilaisille ja kolmelle ulkopuoliselle, mm presidentti Paasikivelle. Vuonna 1960 valmistettiin kaartilaisille valko-sininauhainen pieni mitali. Kaartilaiset olivat toivoneet valtiovallan muistavan heitä jollain virallisella oikealla mitalilla (esim SVR), mutta pettymykseksi annettiin pieni läpykkä.
Torjuntavoittoristi. Ei valmistettu (ainakaan vielä) ristejä, nauha valmistettiin, mutta ei ole jaettu. Mitalista artikkeli SNY:n julkaisemassa Tukka
Talvion juhlakirjassa.
Suomalaisten Viron vapaaehtoisten sotilaskouluttajien muistoristi
Eräs mukana ollut henkilö ideoi ristiä vuosina 2004-2006. Yksi mallikappale valmistettu 2006 (myöhemmin Kuusiston kokoelmassa). Valmistettu myöhemmin pieni erä mukana olleille kouluttajille.