Siirry suoraan sisältöön

Historia

Esittely

Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry. on perustettu vuonna 1970. Vuosi 2023 on yhdistyksemme 53. toimintavuosi

Toiminta-ajatuksemme keskeisiä teemoja on numismatiikan harrastuksen lisääminen, monipuolistaminen ja syventäminen.

Lähiajan tavoitteenamme on selkiyttää rajaa kaupallisen toiminnan ja keräilyharrastuksen välille. Nettipalveluiden, etenkin verkko- ja nettihuutokauppojen suosio on lisääntynyt viimeaikoina räjähdysmäisesti. Vastaavasti niiden lieveilmiönä on lisääntyneet huijaukset ja muu rikolliseen toimintaan viittaava. Kuvilla ja tarjousautomaateilla varustettuihin reaaliaikaisesti toimivien nettihuutokauppojen suosioon on vaikeaa yhdistysten vastata, muutoin kuin luomalla vastaava, vain järjestäytyneiden jäsenten kontroloima järjestelmä.

Yhdistyksemme huutokauppatoiminta on toiminut atk-pohjaisena jo pitkään. Olemme saattaneet huutokohteet myös seuran omille nettisivuille ja sitä kautta kansainväliseen jakeluun.

Yhdistyksen kotipaikka on Joensuu ja pääasiallinen toiminta-alue itäinen Suomi. Nettiaikaan siirtymisen myötä tosin yhdistyksen aktiivisuus ja kotisivut merkitsevät monesti enempi, kuin kotiseutu

Laajakaistayhteyksien ja hakupalvelimien kehittyessä on tärkeimmäksi reitiksi muodostunut kotivumme, etenkin nuorten keskuudessa oikeaksi tieksi kehittää yhdistyksemme toimintaa tiedonjakajana.

Yhdistys kokoontuu useimmiten Joensuussa, mutta kokouksia pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan myös muilla paikkakunnilla. Kokousaika on perinteisesti aina kuukauden ensimmäinen ja kolmas tiistai klo 18:00 alkaen. Kesä- heinä- ja elokuussa ei kokouksia ole, ellei toisin sovita.

Varsinaisten kokousasioiden lisäksi kokouksissa pidetään alustuksia, esitelmiä, näyttelyitä ja huutokauppoja sekä välitetään keräilyyn liittyviä tarvikkeita ja kirjoja. Vuosittain pyritään myös järjestämään tutustumismatkoja numismatiikkaan liittyviin kohteisiin.

Jäseniä yhdistyksessämme on noin 150, eri puolilta Suomea, Pohjoismaista ja Euroopasta, valtaosa luonnollisesti Pohjois-Karjalan maakunnasta.

Tosin kaipaamme uusia eurokeräilijöitä ja yleensä nuoria harrastuksensa aloittaneita mukaan, tekemällä mahdollisimman matalaksi kynnyksen tutustua toimintaamme.

Jäseneksi pääsee esimerkiksi lähettämällä jäsenhakemuksen näiden kotisivujen kautta tai ottamalla yhteyttä johonkin hallituksen jäseneen. 
Yhdistyksemme alkoi julkaista Rajan Raha-lehteä vuoden 2010 alusta. Jäsenmaksu vuodelle 2023 on 45 euroa ja sisältää Rajan Raha-lehden, koska luovuimme samalla jäsenkirjeistä jäsentiedottamisessa. Lisäksi jäsenmaksun vastineeksi saa runsaasti yhdistyksen palveluita. Nuorisojäseneksi pääsee 10 eurolla. Yhdistyksellä on myös laaja numismaattinen kirjasto, josta jäsenet voivat lainata kirjoja.